Veneenohjaajakurssin ennakko-osa 8.3.2024

Kuinka 12 Walliveljieä ja Wallisirkkua selviytyivät “kevyestä neljän tunnin johdatuksesta” veneenohjaajakurssin aiheisiin kokeneiden meripartiolippukuntien alusten pääliköiden ja ammattimerenkulkijan hellässä koulutuksessa?

Ennen varsinaisia veneenohjaajakurssin teoria- ja käytännönosia (3+3 vrk) järjestettiin niin kutsuttu veneenohjaajakurssin ennakko-osa (4h), jolla annettiin kurssilaisille esiymmärrys tulevasta ja johdateltiin “kevyesti” turvalliseen vesillä liikkumisen kiehtovaan maailmaan. Veneenohjaajakurssin kaikki osat järjestää Etelä-Karjalan partiolaisten meripartiojaosto, joka koostuu eri meripartiolippukuntien alusten päälliköistä ja ammattimerenkulkijoista. 

Turvallinen vesillä liikkuminen vaatii jokaiselta (partio)aluksen päälliköltä aluksen kokoon katsomatta tarvittavat tiedot ja taidot. Turvallisuudesta ei vesillä liikkuessa ei tingitä ikinä missään tilanteissa. Veneenohjaajakurssin koulutuksella sekä teoria- ja käytännönkokeilla varmistetaan, että jokaisella tulevalla aluksen päälliköllä on tarvittavat tiedot ja taidot turvalliseen vesillä liikkumiseen sisävesialueilla. 

Veneenohjaakurssin ennakko-osa toteutettiin neljän tunnin iltakoulutuksena Lauritsalan Siniveljien kolotiloissa perjantaina 8. maaliskuuta. Lyhyet esittelyt, ennakko-osan tarkoitus ja tavoitteet, lyhyt katsaus tuleviin teoria- ja käytännönosiin – ja sitten asiaan.

Vedetään ensin henkeä. Hyvä merimiestapa, turvallinen vesillä liikkuminen, kansallinen lainsäädäntö, COLREG, viitat, poijut, reunamerkit, loistot, majakat, pookit, linjamerkit, kummelit, lateraalimerkit, muut merkit, leveysasteet, pituusasteet, minuutit, minuutin kymmenykset, merimaili, kaapelinmitta, solmut, asteet, suunnat, etäisyydet,  MAN-laskut (matka-, aika-, nopeuslaskut), väistämissäännöt…

Vaikka kyseessä oli vain pintaraapaisu vesillä liikkumisen perusteisiin, kävi pelin henki alusta alkaen hyvin selväksi. Pelkällä läsnäololla ei kurssin teoria- ja käytännönosia läpäisisi, mutta kaikki asiat ovat täysin opittavissa. Oppimisilmapiiri oli hyvin myönteinen ja kannustava synnyttäen monella kipinän syventyä aiheisiin lisää omatoimisesti. Vaikka jokaista yksityiskohtaa muistaa tuskin kukaan kurssilainen, syntyi kaikille kuitenkin käsitys tulevasta.

Walliveljien ja Wallsirkkujen kurssilaisten lähtötaso oli vaihteleva. Osalla on oma pienevene ja yli kymmenen vuotta kokemusta vesillä liikumisesta. Osa lähti kurssille huomattavasti kevyemmällä kokemuksella. Kurssin kouluttajayt ja kokeneemmat kurssilaiset auttoivat kädestä pitäen meitä vähemmän vesillä liikkuneita merikarttojen, harppien, astelevyjen ja laskujen kanssa. Kyllä tästä vielä selvitään!

Kurssi jatkuu viikonlopun mittaisilla teoriaosalla huhtikuussa ja käytännönosalla toukokuussa. Lisäksi Walliveljien vesipartiojaosto järjestää kahden illan tyyppikoulutuksen LW-Busteriin ja omat ajoharjoittelut kullekin kipparille tulevan kevään ja kesän aikana. Vastaava koulutus järjestetään lippukunnan packraft-kalustolle kevään aikana.

Vesipartiotoiminta alkaa toukokuussa ja kesäleirillä 13.-16.6. liikutaan jo lippukunnan omalla Busterilla ja packrafteilla vesillä.

Antti Pirinen

Jaa tämä artikkeli somessa!

Uusimmat artikkelit!

Koko Suomen partioilta ti 23.4. klo 18-19.30

Partioviikon tiistaina 23.4.2024 kokoonnutaan viettämään Koko Suomen partioiltaa ympäri Suomen. Tämä Partioviikon yhteistapahtuma haastaa kaikki lähtemään ulos hyvän retkiruoan äärelle. Yhteisessä retkiruokahetkessä on tarkoituksena kokoontua hyvien ystävien kanssa ulos harjoittelemaan retkiruokataitoja.